Kontokredit istället för lån

När man står inför ett lånebeslut kan man idag välja mellan kontokredit, kreditkort eller ett vanligt klassiskt kontantlån. Alla låneformer har olika egenskaper och därmed också olika fördelar och nackdelar. Ett blancolån är kanske det lämpliga valet om du behöver en summa pengar för ett specifikt inköp eller kanske en resa. När du tar ett blancolån eller andra typer av lån utan säkerhet, som till exempel smslån eller medlemslån, får du lånesumman utbetald till ditt konto direkt efter att din låneansökan blivit godkänd. Lånebeloppet ska sedan betalas bak, antingen som en rak amortering alternativt som annuitet, under en avtalad löptid.

Fördelar med kontokredit

Ränta på kredit

En kontokredit påminner med om ett kreditkort fast med skillnaden att du faktiskt inte har något fysiskt plastkort. Istället för själva kortet använder man en app eller ett kundkonto på långivarens sida för att administrera krediten och för att överföra den summa som man för tillfället behöver till sitt vanliga bankkonto. Fördelen med detta är att risken för stöld blir betydligt längre jämfört med vanliga kreditkort.

Det finns även andra fördelar med kontokrediter jämfört med vanliga lån. Den kanske viktigaste är att med den här typen av kredit, betalar du endast ränta på den använda delen av krediten. Har du blivit beviljad en kredit på 50 000 kr, men bara använder 5 000 kr den första månaden, tar kreditgivaren endast ut ränta på 5 000 kr. För ett kontantlån på samma summa utfaller ränta baserad på hela lånebeloppet, det vill säga 50 000 kr.

Kontokrediters flexibilitet

Oftast är kontokrediter inte bundna till någon specifik återbetalningstid. Du kan nyttja krediten så länge du vill, bara du betalar tillbaka enligt avtalet. Däremot har du alltid en maxgräns på hur mycket pengar du kan ta ut, det vill säga en maxkredit. Precis som med ett kreditkort kan du välja att betala hela den förbrukade krediten varje månad eller endast det lägsta möjliga amorteringsbeloppet plus ränta, precis som det passar dig för den betalningsmånaden.

Undvik onödig ränta

För att undvika att betala onödig ränta gäller det att inte föra över pengar från ditt konto hos kreditgivaren till ditt vanliga bankkonto om du inte är säker på att du behöver pengarna just då. Det kan krävas en liten gnutta planerande när du valt att ha en kontokredit då överföringen av pengarna mellan dina konton kan ta någon dag eller två, beroende på vilken bank du har. Om snabbheten på överföringarna är viktiga för dig bör du säkerställa att du och kreditgivaren har konton hos samma bank.

Är kontokredit ett bättre val än ett lån

Det beror helt och hållet på vad syftet med lånet eller krediten är. Är du ute efter en flexibel lösning för att vid olika tillfällen ha möjlighet att få ett extra tillskott i plånboken är kontokrediten definitivt ett bättre alternativ än ett lån. Om du däremot behöver en viss summa för att exempelvis köpa en specifik vara och att du för stunden inte har tillräckligt med pengar, är ett vanligt kontantlån oftast en enklare och smidigare lösning.

Kom ihåg att du aldrig ska låna pengar om du inte tror att du ska kunna betala din skuld. Ett lån eller en kredit är endast till för att lösa ett tillfälligt behov och ingen långsiktig lösning på en dålig ekonomi. Här på Kontokredit24.se kan du jämföra kontokrediter från olika långivare för att hitta ett alternativ som passar ditt behov och förutsättningar. Alla kreditgivare som finns här står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att bedriva kreditgivning till privatkonsumenter.